• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Merin - Woensdag 27 Mei 2024

      Aansluitschema 13 polige stekker

      Wij krijgen veel vragen van klanten over het aansluiten van verlichting van de aanhanger en caravan. Hiervan hebben wij de meest gestelde in dit artikel beantwoord. Heb je geen zin om zelf de verlichting aan te sluiten? Overweeg dan een van onze voordelige complete verlichtingsets.

       

      13 polige stekkers van Multicon of Jaeger

      Twee producenten met ieder een eigen systeem. De twee grootste aanbieders van 13 polige stekkers en stekkerdozen zijn Multicon en Jaeger. Deze beide types hebben verschillende aansluitschema’s. Het grootste voordeel van de Multicon West is dat er naast de 13 polige stekker ook een 7 polige stekker kan worden aangesloten. Hier is dus geen adapter/verloopstekker voor nodig. De Multicon stekkers worden hoofdzakelijk toegepast bij enkel caravanbouwers. Is je auto uitgerust met een Jaeger aansluiting en je caravan met een Multicon West aansluiting? Dan adviseren wij je de volgende verloopstekker.

       

      Aangezien de Duitse auto- en caravan industrie gekozen heeft voor de Jaeger aansluiting (Volta of DIN genoemd) en de meeste andere producten dit volgen is Jaeger de nieuwe standaard in de industrie geworden. Zowel de meeste auto's als aanhangwagens hebben 8 polen aangesloten, maar men spreekt dat toch van een 13 polige aansluiting.

       

      Aansluitschema 13 polige aanhanger verlichting (Jaeger)

      Hieronder vind je het totale aansluitschema van de 13 polige stekker. Het komt ook in veel gevallen voor dat de stekker slechts 8 pinnen heeft en de overige functies niet worden gebruikt. Het enige wezenlijke verschil met de 7 polige stekker is dan dat er een achteruitrijlicht signaal wordt meegegeven.

      aansluitschema 13 polige stekker

       

      Aansluitschema 13 polige Multicon West aansluiting

       

      Video: 13 polige stekker monteren

      In de onderstaande video legt Siedrik uit hoe je de 13 polige stekker aansluit met behulp van de bovenstaande schema's. Ook geeft hij hierbij aan wat de handelingen zijn die verricht moeten worden.

       

       

      Hier is het volledige stappenplan, die in de video besproken wordt:

      1. Voorbereiding: Verzamel de benodigde onderdelen: een 13-polige stekker, de hoofdkabel, een striptang, een schroevendraaier en een kabelstripper. Strip de hoofdkabel ongeveer 7-10 cm, zodat de individuele aders blootgelegd zijn.
      2. Open de stekker: Draai de schroef los en verwijder het omhulsel van de stekker. Draai ook de kleine schroefjes in de stekker los om later de draden te kunnen bevestigen.
      3. Strip de kabel: Strip de uiteinden van de individuele draden ongeveer 5-6 mm vanaf de isolatie.
      4. Voorbereiding van de stekker: Schuif het omhulsel en de rubberen ring over de kabel voordat je begint met aansluiten.
      5. Aansluiten van de draden: Sluit de draden aan volgens de kleurcodering in het aansluitschema
      6. Bevestig de draden: Zorg ervoor dat de draden stevig vastzitten door ze voorzichtig aan te trekken. Ze moeten goed vastzitten om losraken te voorkomen.
      7. Maak de stekker dicht: Plaats het binnenwerk van de stekker terug in het omhulsel en monteer de rubberen ring. Draai alles goed vast, inclusief de uitsparing, om te voorkomen dat water binnendringt.
      8. Eindcontrole: Controleer alle functies (verlichting, richtingaanwijzers, enz.) om te verzekeren dat alles correct is aangesloten.

       

      Complete assortiment verlichting bekijken

       

      Auto 7 polig en aanhanger 13 polig?

      Het kom regelmatig voor dat de aansluiting van de auto niet overeen komt met deze van de aanhanger. Als je auto 7 polig is en je aanhanger 13 dan adviseren wij je deze verloopstekker te bestellen. Houd er rekening mee dat bij deze oplossing alleen de 7 polige functies en niet de extra functies die bij een 13 polige aansluiting komen (denk aan achteruitrijverlichting) werken.

      • merin eggink

        Geplaatst op donderdag 18 juli 2024 16:24

        als zowel de stekker als de lampen werken moet het toch een kabelbreuk zijn wellicht?

      Toon meer

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking