Hoe moet je een aanhanger beladen?
Je ziet onderweg soms wonderlijke combinaties rijden. Niet alleen de staat van onderhoud maar ook de wijze van belading laat veel te wensen over. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je zelf met een aanhanger op pad gaat. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
Vergeet ook niet het aanhangernet en spanbanden om de lading vast te zetten.
Om te weten hoe je de aanhanger moet laden moet je eerst bepalen wat het gewicht en afmeting van de lading is. Ten eerste om te weten of het gewicht het netto toegestane laadvermogen niet overschrijdt maar ook om te weten of de lading goed en veilige op de aanhanger past qua afmeting. Wanneer je dat hebt bepaald kan je verder gaan met laden. Als je bijvoorbeeld een pallet van 2 meter breed gaat vervoeren met gelijkmatig verdeelde lading is het makkelijk om te weten waar het zwaartepunt ligt. Namelijk in het midden van de twee meter. Dit moet je precies boven de as, of in het geval van een tandemas, tussen de assen plaatsen. Zo drukt het gewicht precies op de as.
Waar moet je de lading precies neerzetten?
Is het een lading met een zwaar gewicht en klein volume? Dan moet je het altijd precies boven de assen plaatsen. Is de lading meer volumineus, dan kan je het evenredig meer naar voren en achter vanaf de as(sen) verdelen. Het is geen exacte wetenschap en ook voor iedere lading anders. Wat van belang is dat je de juiste kogeldruk hebt op de trekhaak om veilig te kunnen rijden.
Zou je de lading teveel naar voren plaatsen? Dan drukt de lading teveel op de trekhaak van de auto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien. Hierdoor zal de kogeldruk de maximaal toegestane massa overschrijden en de vering van de auto gaan belasten wat de wegligging negatief zal beïnvloeden.
Wanneer je de lading te ver naar achter plaatst, trekt dit de achterkant van de auto juist omhoog waardoor je bij snelheden boven de 50 km per uur zal gaan slingeren. Je achterwielen hebben geen voldoende grip meer om te kunnen corrigeren en een ongeluk zit dan in een klein hoekje.
Grote oorzaak van veel ongelukken met een aanhanger is verkeerde belading.
Video: Hoe moet je een aanhanger beladen?
Wat is de juiste kogeldruk van de aanhanger?
De kogeldruk is het aantal kilo's wat op de trekhaak van de auto drukt. Als je dus teveel lading voorop de aanhanger zet drukt dit de trekhaak naar beneden en de voorkant van de auto omhoog wat de wegligging zeer nadelig beïnvloed.
Wat is de juiste kogeldruk voor mijn aanhanger?
Bruto laadvermogen | Kogeldruk |
tot 750 kg | 50 kg |
751-1500 kg | 75 kg |
1501-3000 kg | 100 kg |
3001-3500 kg | 150 kg |
Of je nu een ongeremde of geremde aanhanger hebt op het typeplaatje staat altijd het bruto laadvermogen. Dit is de combinatie van het eigen gewicht en laadvermogen en mag de combinatie maximaal wegen. Dus is het een 750kg aanhanger met een eigen gewicht van 300 kg dan mag je er nog 450 kg op laden. De wijze waarop moet natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen.
Wat mag de lading van de aanhanger maximaal uitsteken?
Er zijn bepaalde regels over het uitsteken van de lading, wij zetten ze voor jou op een rijtje!
- Aan de voorkant: de lading mag niet voorbij het hart van de koppeling komen.
- Aan de zijkant: de lading mag niet breder zijn dan de maximale toegestane breedte voor aanhangwagens van 2,55 meter en op onverharde wegen wordt dit maximaal 2,20 meter.
- Aan de achterkant: de lading mag maximaal 1 meter aan de achterzijde uitsteken, maar hierbij mag de maximale uitsteeklengte van 5 meter achter de achterste as niet overschreden worden.
De lading op de aanhanger mag maar liefst 4 meter hoog zijn. Deze regels gelden zowel voor de aanhanger als voor de auto.
Weet wat de lading op de aanhanger weegt
Het is dus ook van belang dat je weet wat de lading weegt. Gaat het om een verhuizing, dan is het natuurlijk lastig om precies te weten wat elk meubel weegt, maar gestapelde dozen met boeken zijn als snel een aanzienlijk aantal kilo's. Wist je dat een droge kuub zand al 1600kg weegt. En een kuub grind zelfs 2700 kg. Zorg er dus altijd voor dat je wel een inschatting hebt gemaakt en rijd desnoods een keer vaker zodat jij de aanhanger niet te zwaar kan laden.
Meer info over wet en regelgeving over aanhangwagens lees je in dit blog.
Wat gebeurt er bij het verkeerd laden van de aanhanger?
Hieronder is in een video te zien wat er gebeurt als je de aanhanger verkeerd belaad.
Hans Beltman
Geplaatst op zaterdag 15 januari 2022 20:29
Kan ik op mijn aanhanger lengte laadbak 2.10 mtr ook een last meenemen van 3.20 mtr .
Dan b.v 60 cm over de dissel laten uitsteken en 60 over laadklep achter ?
Klopt hebben weinig speling in krappe bocht
Toon meer