Hoe sluit je LED verlichting aan op de aanhanger?
Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag of LED verlichting voor de aanhanger de beste keuze is. LED lampen geven eigenlijk heel mooi helder licht en is daarom een favoriet aan het worden in de aanhangerwereld. In deze blog gaan we bekijken of het een goede keuze is voor aanhanger verlichting en hoe je ledverlichting aansluit op de aanhanger!
Voor- en nadelen van LED verlichting op jouw aanhangwagen
Om de keuze te bepalen welke verlichting het meest ideaal is voor jouw aanhanger is het handig op een lijstje plus- en minpunten te benoemen waarop jij de juiste keuze kan baseren.
Pluspunten
- Design; De meeste LED lampen hebben een strakke vormgeving en geven de kleine LED's een felle hoekige verlichting.
- Energie verbruik; LED lampen verbruiken in principe minder stroom dan buislampjes (mits er geen weerstandjes geplaatst hoeven te worden).
- Duurzaamheid; LED lampen hebben een veel hoger aantal branduren dan traditionele buislampjes. Ook gaan ze niet (snel) kapot door trillingen.
- Geen warmte; LED verlichting wordt ook niet snel warm, dat komt dus omdat het ook minder stroom verbruikt.
Minpunten
- Prijsstelling; Doordat het een vrij nieuwe techniek is ligt het prijspeil van LED lampen aanzienlijk hoger dan van de doorontwikkelde traditionele buislampjes.
- Storingsgevoelig; Doordat LED lampjes dermate weinig ampère verbruiken kan dit storing geven met de CANBUS van moderne auto's en bedrijfsbussen. Hierdoor ontstaan flikkerende lampjes en in ergste geval uitval van verlichting.
- Grote kwaliteitsverschillen; Naast de gevestigde fabrikanten zijn er ook veel "nieuwe" fabrikanten die proberen met de LED verlichting een markt aan te boren. Goedkoop is hierdoor soms letterlijk duurkoop.
LED verlichting aansluiten
Met de handige plug & play LED sets die wij aanbieden is het zelf installeren van achterlichten op de aanhanger voor iedereen mogelijk. Je kan eenvoudig zelf de connectoren van de hoofdkabel in de connectoren van de achterlichten steken en alle functies worden direct ondersteund. Uiteraard is er bij nieuwere auto’s wel een kans op LED storing, maar dat kan ook verholpen worden!
Klik hier voor ons assortiment LED verlichting en toebehoren!
Knipperende lampen en CANBUS storingen bij LED verlichting
LED verlichting is energiezuinig en verbruikt dus minder stroom dan reguliere verlichting met buislampjes. Dit kan dus de oorzaak zijn dat de boordcomputer van de auto de verlichting niet herkent en melding maakt van niet werkende verlichting. Dit noemen we CANBUS storingen. Dit kan voorkomen bij moderne auto's met een 13 polige aansluiting maar is helaas niet op voorhand te zeggen. Dit is per merk en zelfs type verschillend. Er is gelukkig wel een eenvoudige oplossing voor aan te dragen wanneer er zich storingen voordoen.
- Losse weerstanden monteren
- Een controlbox installeren
- Achterlichten met ingebouwde weerstanden monteren
Je kan bij alle LED achterlichten zelf losse weerstanden monteren op de massa draad en op iedere functie die storing geeft. Je moet dit dus wel zelf met losse draden aansluiten. Zeker een goede oplossing als je genoeg technische achtergrond hebt om dit te kunnen monteren.
Een controlbox is een kant en klare oplossing met stekker en stekkerdoos aansluiting die je eenvoudig op iedere aanhanger kan installeren. Het is niet nodig losse draden of weerstanden aan te sluiten. Het is een goede oplossing voor iedereen die een snelle eenvoudige installatie nastreeft. Ook zijn er LED lampen met ingebouwde weerstanden. Meer weten over LED lampen zonder storing/ In dit blog lees je alles hierover.
Sinds enige tijd zijn er ook achterlichten op de markt die in de units zelf een Smartbox hebben verwerkt die storingen met de CANBUS voorkomt. Er zijn geen extra installaties nodig. Dit zijn ook de lampen die sommige fabrikanten direct in de af montage gebruiken. Zo weet je zeker dat met welk trekkend voertuig je ook gaat rijden er geen storingen kunnen optreden. Deze storingsvrije lampen zijn erg eenvoudig te monteren en zo weet je zeker dat je hier verder geen extra onderdelen bij nodig bent.
Wat veroorzaakt LED storingen?
Zoals gezegd geeft de CANBUS, eigenlijk de boordcomputer van de auto, storingen door wanneer verlichting niet zou werken. Dit is ingericht op het gebruik van buislampjes zoals we deze kennen in reguliere verlichting. Alle functies samen verbruiken dan aanzienlijk meer stroom dan LED componenten. Dit heeft als gevolg dat de boordcomputer denkt dat er sprake is van een storing en hier dus melding van maakt. Deze automatische weerstandmeting kan er dan voor zorgen dat bepaalde functies of in het ergste geval alle functies niet meer werken. De hierboven 3 genoemde opties zijn dan de oplossing om dit euvel te verhelpen.
Kies je voor LED- of gloeilampen voor de aanhanger?
Op basis van de bovenstaande alinea’s zou je een duidelijk rationele keuze moeten kunnen maken of LED verlichting de juiste keuze is. Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe verlichting uitgeven? Lastiger is het om te bepalen of de verlichting storing geeft met het trekkende voertuig. Eigenlijk alle moderne auto's die met een 13 polige stekker zijn uitgerust beschikken ook over een CAN bus welke vaak storing geeft.
Het plaatsen van een weerstand kan deze storing oplossen maar vereist wel enig montagewerk in de kabelboom. Of je kiest voor een kant en klare plug & play converter die je het probleem altijd oplost. Als je vragen hebt over de keuze van LED verlichting, kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice!
John van Alderen
Geplaatst op zondag 23 april 2023 21:28
Vraag ben in het bezit van een motoraanhanger waar 2 stuks lichten op zitten achteraan en aan de voor zijde 2 witte lampjes.
Mijn auto heeft geen canbus dus zou ik in principe de gebruikte lampen kunnen vervangen.
Dus 2x richtingaanwijzer en 2x remlicht en 1x achterruit en 1 mist achterlicht .
De kentekenplaat wordt verlicht middels de linker en rechter lampenconsole
Kun u deze leveren en zo ja is dit wettelijk toegestaan ?
Graag u reactie
Gr. John