• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Ruben - Donderdag 21 Juli 2024

      Hoe vervang je een koppeling?

      Het vervangen van de koppeling van een aanhanger kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste instructies en voorbereidingen is het goed te doen. Of je nu te maken hebt met een geremde of ongeremde koppeling, het proces kent zijn eigen specifieke stappen en aandachtspunten. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je beide soorten koppelingen veilig en efficiënt kunt vervangen, zodat je weer met een gerust hart de weg op kunt. Laten we beginnen met de geremde koppeling en daarna de ongeremde koppeling aanpakken.

       

      Vervangen van de koppeling van een aanhanger

      Bij het vervangen van een geremde koppeling begin je met het opmeten van de koker waarop de koppeling komt. Dit is cruciaal omdat de demper vaak terugschiet, vooral bij zwaardere oploopremmen. Om dit te voorkomen, sla je eerst een pen door de koppeling heen. Heb je geen pen dan kun je ook een bout afflexen die precies dezelfde maat heeft als de koker van de koppeling. Om de juiste maat te krijgen van de bout kun je hem door de koker heensteken en aftekenen.

       

      Nadat je de eerste bout hebt verwijderd, tik je de achterste pen er met een hamer doorheen. Bij de afbeeldingen rechts zie je hoe de pen er eerst doorheen getikt wordt en bij het monteren van de nieuwe koppeling er weer uitgeslagen wordt met de hamer. Vergeet niet om de borgmoeren te verwijderen en bij het monteren van de nieuwe koppeling nieuwe borgmoeren te gebruiken. Draai de bouten vast met 100 Nm. 

       

       

       

      Bij de ongeremde koppeling is het proces iets eenvoudiger. Begin met het verwijderen van de bouten. Let op dat bij veel ongeremde koppelingen de valbeugel en losbreekkabel door de beugels van de bouten zitten, dus vergeet deze niet opnieuw te monteren. Ook hier gebruik je nieuwe borgmoeren. Met deze stappen zorg je ervoor dat zowel de geremde als de ongeremde koppeling veilig en correct worden vervangen. Als het verhaal zo niet duidelijk genoeg is, hebben we een handige video gemaakt waarin Ruben uitlegt hoe je deze stappen doorloopt: 

       

       

       

      Wanneer moet ik mijn koppeling vervangen? 

      Hoe kom je erachter dat je koppeling versleten is? Dat is heel simpel! Op iedere koppeling zit namelijk een aankoppelindicator, deze indicator beschikt vaak over drie zones: een groene, rode en een gele. De groene zone betekent uiteraard dat de koppeling goed is aangekoppeld en niet versleten is. Daarnaast betekent de rode zone dan dat de koppeling niet goed is aangekoppeld en dus waarschijnlijk niet goed op de trekhaak zit. Het gele deel geeft aan dat de koppeling versleten is en aan vervanging toe is! Onderaan hebben we een handige video waarin Merin uitlegt hoe je kan zien dat je koppeling aan vervanging toe is.

       

      Ga je de koppeling vervangen? Kijk dan even naar het merk en het type van je huidige koppeling en zoek vervolgens de juiste koppeling op onze website! Deze blogs kunnen je helpen met het vinden van jouw specifieke koppeling:

       

       

      Hier nog een handige video waarin Merin uitlegt hoe je kan zien dat je koppeling aan vervanging toe is:

       

       

       

      Hoe onderhoud ik mijn aanhanger koppeling?

      Door frequent gebruik kan de koppeling van de aanhanger slijten. Om dit te verminderen, is het essentieel om de koppeling goed te smeren en wrijving te minimaliseren. Voor soepelheid en veiligheid moet de koppeling minimaal twee keer per jaar worden gesmeerd om alle bewegende delen en bouten te beschermen tegen slijtage. Een andere handige tip voor het verlengen van de levensduur van je koppeling is een soft dock. Door gebruik te maken van een soft dock zorg je ervoor dat de koppeling niet beschadigd als je ergens tegen aan rijdt. 

      • merin eggink

        Geplaatst op dinsdag 20 augustus 2024 08:32

        We hebben inderdaad de trekstang, oploopremdemper en koppeling los. Als je alleen alles wil gaan vervangen is een complete oplooprem vaak goedkoper. https://www.aanhangwagendirect.nl/knott-oplooprem-kf14-1400kg-v-dissel.html

      Toon meer

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking