Hoe werkt een aanhanger rem?
Een aanhangerrem speelt een cruciale rol bij de veiligheid en prestaties van een aanhanger. Of je nu een lichte aanhanger of een zwaardere trailer trekt, het begrijpen van de werking en het belang van een goed functionerende rem is essentieel. In deze blog leggen we uit hoe een aanhangerrem werkt, welke onderdelen er zijn en waar je op moet letten bij het onderhoud.
Wat is een aanhanger rem?
Een aanhanger heeft niet één rem, maar een remsysteem. Deze werkt samen met allemaal remonderdelen om de aanhanger te laten remmen als het trekkende voertuig remt. Zo kan de aanhanger veilig tot stilstand komen. Als één van de remonderdelen niet werkend is of versleten is, kan het zijn dat de remmende werking niet goed werkt, waardoor je ongelukken kan krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de remonderdelen heten en waar je deze kan vinden!
De remmende werking begint bij de oploopremdemper, die in de trekstang zit. Deze zorgt ervoor dat de hevel omdraait en de remkabel aantrekt. Het remgarnituur loopt vanaf de oplooprem tot aan de assen, vanaf de assen loopt de remkabel door de remtrommel heen. Die zorgt ervoor dat de remschoenen tegen de binnenkant van de remtrommel worden geduwd, zodat de aanhanger gaat remmen.
Als je de handrem aantrekt, krijg je dezelfde werking vanaf de hevel. De handrem wordt namelijk omhoog getrokken waardoor de hevel ook omdraait en je daarna de aanhanger op de rem hebt staan. Bij het aantrekken van de breekkabel draait de hevel ook om, waarna de aanhanger op de rem komt te staan.
Onderdelen in de aanhanger rem
In deze blog heb je er al over gelezen, maar we leggen ze toch even extra uit. Waaruit bestaat het remsysteem van de aanhanger en wat voegen de verschillende onderdelen toe? Wat moet je precies doen bij een defect onderdeel en hoe vind je de juiste remonderdelen? Wij lichten ze in een opsomming toe:
- Complete oplooprem: De complete oplooprem bestaat uit meerdere kleinere remonderdelen en deze is eenvoudig compleet aan te schaffen. Het vervangen van een complete oplooprem is gemakkelijker en vaak goedkoper dan het los aanschaffen van meerdere defecte onderdelen. De juiste oplooprem vind je doormiddel van het typeplaatje wat erop gemonteerd zit.
- Oploopremdemper en trekstang: De demper van de oplooprem en de trekstang zitten samen in de oplooprem. De oploopremdemper zit in de trekstang en zorgt ervoor dat de aanhanger niet tegen de auto knalt als deze plotseling remt, de oploopremdemper zorgt voor de juiste demping. Als deze versleten is, kan je aanhanger beginnen te bonken en moet je deze vervangen. Het juiste type hangt altijd van het type oplooprem af.
- Remtrommels en remschoenen: Op een geremde as zitten remtrommels gemonteerd. In de remtrommel bevinden zich de remschoenen. De remschoenen drukken bij het remmen tegen de trommel aan om zo de wielen af te remmen. Deze kan je vervangen als je weet welk remtype je hebt, anders kan je een foto maken van het typeplaatje van de as en ons vragen!
- Remkabels en remgarnituur: De remkabels en remgarnituur heb je nodig zodat er vanaf de oplooprem iets aangetrokken wordt om de remschoenen te activeren. Deze zitten in verbinding vanaf voor naar achter en moeten dus vaak ook een specifieke lengte hebben. Meet de lengte van je oude kabels na en het merk van de andere remonderdelen om de juiste te vinden!
- Breekkabels en handremmen: Op de oplooprem zit ook een handrem, zo kan je handmatig de aanhanger op de rem zetten. Aan de handrem zit ook een breekkabel, die wordt alleen gebruikt voor als de aanhanger van de trekhaak afschiet, dan wordt namelijk de handrem geactiveerd zodat de aanhanger tot stilstand kan komen en niet weg dwaalt over de weg.
Hoe onderhoud je de remonderdelen van een aanhanger?
De remonderdelen zijn erg cruciaal, als deze niet goed functioneren kunnen er erge ongelukken gebeuren. Het onderhoud is daarom zeer belangrijk. Zorg er altijd voor dat de remmen goed afgesteld zijn, zo kan er vooraf al niets mis zijn. Elke oplooprem is voorzien van een vetnippel (smeernippel), zorg ervoor dat deze ook goed gesmeerd blijft. Als je een knal hoort achter je auto tijdens het remmen kan de demper defect zijn. Dit is natuurlijk niet prettig en veroorzaakt een slechte werking van het remsysteem. Vervang de demper daarom ook tijdig.
Het is belangrijk regelmatig te controleren of het remsysteem van je aanhanger nog naar behoren werkt en het is ook belangrijk remschoenen tijdig te vervangen om eventuele problemen te voorkomen. Je kan de remschoenen afstellen met een na stelschroef welke aan de achterzijde zit van de remtrommel. Je kan hiermee de remschoen verder of dichter van de trommel afstellen. Je moet hem heel licht horen aanlopen wanneer je het wiel ronddraait, dan is de rem goed afgesteld. Wanneer je remschoenen gaat vervangen adviseren wij je altijd remreiniger te gebruiken om de remtrommel en de remschoenen eerst helemaal goed schoon te maken.
Het makkelijkste in de meeste gevallen is om de volledige oplooprem te vervangen of meerdere remonderdelen tegelijk, zodat je er met frisse remonderdelen weer de weg op kan!