• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Ruben - Donderdag 18 Oktober 2024

      Is een aanhangernet verplicht?

      Wanneer je met een aanhanger op pad gaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lading goed vastzit en niet van de aanhanger kan vallen. Een veelgestelde vraag is of een aanhangernet verplicht is en hoe groot het net moet zijn. In dit blog beantwoorden we deze vragen en geven we advies over het juiste type net voor verschillende soorten lading.

       

      Wat zijn de wettelijke verplichtingen voor een aanhangernet?

      Volgens artikel 5.18.6 van het Voertuigreglement is het verplicht om lading op een aanhanger veilig vast te zetten. De lading mag niet van de aanhanger vallen en geen gevaar vormen voor andere weggebruikers. Hoewel de wet niet expliciet voorschrijft dat een aanhangernet verplicht is, is het in de praktijk vaak noodzakelijk, vooral bij het vervoeren van losse of lichte lading.

      Een net over de aanhanger is verplicht in situaties waarin lading makkelijk kan verschuiven of van de aanhanger kan vallen, zoals bij het vervoeren van tuinafval, bouwmaterialen of puin. Het niet goed vastzetten van lading kan leiden tot gevaarlijke situaties en boetes, waarbij de boete voor een aanhanger zonder net aanzienlijk kan oplopen.

       

      Ons aanbod fijnmazige aanhangernetten

       

      Wanneer moet er een net over de aanhanger?

      Een aanhanger net is verplicht wanneer je losse lading vervoert die tijdens het rijden kan verschuiven of wegwaaien, bijvoorbeeld:

      • Losse bouwmaterialen zoals zand, grind of stenen
      • Tuinafval zoals bladeren, takken of gras
      • Grofvuil of andere losse voorwerpen

      In deze gevallen is het gebruik van een aanhangernet noodzakelijk om te voldoen aan de wetgeving en de veiligheid van de lading te waarborgen. Hiermee voorkom je niet alleen gevaarlijke situaties, maar ook een mogelijke boete voor een aanhanger zonder net.

       

      Hoe groot moet het aanhangernet zijn?

      Een veelgestelde vraag is: hoe groot moet het aanhangernet zijn voor je aanhanger? Om er zeker van te zijn dat je lading goed vastzit, adviseren wij je om een net te kiezen dat 50 cm langer en breder is dan de laadbak van je aanhanger. Dit extra formaat zorgt ervoor dat het net goed strak over de lading kan worden gespannen, ook wanneer de lading hoger of onregelmatig van vorm is.

       

       

      Het juiste net kiezen

      Het type aanhangernet dat je kiest, hangt af van de aard van de lading die je vervoert. In ons assortiment vind je diverse opties, waaronder maasnetten en fijnmazige gaasnetten. Let bij het kiezen van het juiste net op de volgende punten:

      • Maasnetten: Deze netten zijn ideaal voor grovere ladingen, zoals hout, takken, of bouwmaterialen die groot genoeg zijn om niet door de openingen van het net te vallen. Onze maasnetten zijn echter niet geschikt voor het vervoeren van fijne, losliggende lading zoals zand of grind, omdat deze materialen door de openingen kunnen glippen.

      • Fijnmazige gaasnetten: Als je fijnere ladingen vervoert, zoals zand, grind, of ander losliggend materiaal, raden we onze fijnmazige gaasnetten aan. Deze netten hebben kleinere openingen waardoor zelfs de kleinste ladingen veilig op hun plek blijven.

      • Vlakzeilen op maat: Voor ladingen die niet alleen goed vast moeten zitten, maar ook beschermd moeten worden tegen regen of wind, zijn onze vlakzeilen op maat een uitstekende optie. Deze bieden volledige bedekking en bescherming tegen de elementen.

       

      Bekijk hier al onze maasnetten!

       

      Wat is de boete voor losliggende lading?

      Als je zonder aanhangernet rijdt en er valt lading van je aanhanger, riskeer je een boete. De hoogte van de boete voor een aanhanger zonder net kan aanzienlijk oplopen, afhankelijk van de situatie. Bovendien ben je als bestuurder aansprakelijk voor eventuele schade die veroorzaakt wordt door losgeraakte lading.

       

      Verzekeringskwesties bij losgeraakte lading

      Als je lading van de aanhanger valt en schade veroorzaakt, kan dit gevolgen hebben voor je verzekering. Veel verzekeraars kunnen een claim afwijzen als blijkt dat de lading niet goed was vastgezet volgens de wettelijke vereisten. Dit betekent dat je zelf aansprakelijk gesteld kunt worden voor de schade en alle kosten moet dragen. Het gebruik van een aanhangernet vermindert niet alleen het risico op boetes, maar kan ook voorkomen dat je onverzekerd bent bij ongelukken veroorzaakt door losliggende lading.

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking