Waar monteer je een reservewiel op de aanhanger?
Altijd handig om bij je te hebben om in geval van pech onderweg snel weer verder te kunnen. Maar wat is een goede plek voor het reservewiel? Op de aanhanger of achterin de auto waar het ook weer "onnodig" plek inneemt. We behandelen in dit blog de verschillende mogelijkheden die wij in de praktijk veel tegen komen en zelf ook installeren in onze werkplaats.
Bevestiging van reservewiel op de aanhangwagen
Er zijn verschillende mogelijkheden om het reservewiel op de aanhanger te bevestigen. De beste positie is afhankelijk van type aanhanger en ook persoonlijke voorkeur. Op een kipper aanhanger is het handig dat je het reservewiel aan de onderzijde van het chassis kan bevestigen op een reservewielsteun. Doe je dit met een plateauwagen dan moet je er veel moeite voor doen om het reservewiel bij pech los te halen en moet je helemaal onder de aanhanger kruipen. Bij een Autotransporter wordt het reservewiel vaak aan de zijkant gemonteerd. Dit gebeurt vaak op een steun.
De 5 meest voorkomende bevestigingspunten voor een reservewiel:
- Op de dissel
- Op het voorrek
- Onder de laadvloer
- Op het zijbord
Belangrijk om in ogenschouw te houden is ook het gemak om het reservewiel te kunnen pakken in geval van pech onderweg. Onder het chassis is ideaal omdat het uit het zicht is maar kan je er dan nog wel makkelijk bij? Het is dus een combinatie van persoonlijke voorkeur en mogelijke opties bij het type aanhanger.
Is een reservewiel van de aanhanger verplicht?
Het is in alle Europese landen niet verplicht om een reservewiel voor de aanhanger of caravan bij je te hebben. Voor auto's geldt die verplichting wel in Spanje, Turkije, Tsjechië en Slowakije. In alle andere Europese landen geldt deze verplichting niet voor auto's, maar in geen enkel geval voor aanhangwagens. Je kan dus door Nederland, België, Duitsland en ook Frankrijk reizen zonder reservewiel voor je aanhanger of caravan. Dit laat onverlet dat het handig is om een reservewiel bij je te hebben om in geval van een lekke band snel weer verder te kunnen. Zeker op vakantie met de caravan zit niemand te wachten op extra vertraging bij pech onderweg. Controleer ook altijd de banden voordat je vertrekt. We hebben een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet voor je.
Hoe vervang je een reservewiel van je aanhanger?
Een lekke band? Geen zorgen — met de juiste voorbereiding vervang je het reservewiel in een paar eenvoudige stappen. Zorg dat je altijd een goed passende kruissleutel bij je hebt. Daarmee kun je de wielbouten veilig en snel los- en vastdraaien. Vergeet ook niet om het wiel stevig vast te zetten zodra het nieuwe wiel erop zit.
Hiervoor heb je uiteraard wel een aantal benodigdheden nodig. Hieronder staan de hulpmiddelen die wij in de video hebben gebruikt:
- Assteunen – voor een veilige en stabiele ondersteuning van de aanhanger
- Kruissleutel – om de wielbouten los en vast te draaien
- Momentsleutel – voor het vastzetten van de wielbouten met het juiste aandraaimoment
- Krik – om de aanhanger op te tillen
In deze video laten we stap voor stap zien hoe je een reservewiel van een aanhanger vervangt. Praktisch en handig om vooraf eens te bekijken, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan:
Wat is de beste reservewiel houder voor de aanhangwagen?
Er zijn veel verschillende uitvoeringen en de plek van montage bepaalt welke reservewiel houder het meest geschikt is. De gaten in de reserve wiel houder zijn universeel en zowel geschikt voor 4 als 5 gats velgen. In ons assortiment reservewiel houders zitten ook uitvoeringen die je nog met een hangslot kan beveiligen.
Onze bestseller onder de reservewielhouders is deze robuuste uitvoering met bevestigingsplaat. Deze houder is universeel toepasbaar en geschikt voor zowel 4- als 5-gats velgen. Dankzij de meegeleverde bevestigingsplaat monteer je het wiel stevig op bijvoorbeeld het voorrek, de dissel of het chassis van de aanhanger. Ideaal voor wie een betrouwbare, eenvoudige én betaalbare oplossing zoekt voor het meenemen van een reservewiel.
Zoek je een extra stevige én afsluitbare variant? Dan is onze professionele reservewielhouder een uitstekende keuze. Deze uitvoering is volledig afsluitbaar met een hangslot, zodat het wiel ook beschermd is tegen diefstal. Ideaal voor wie regelmatig onderweg is of de aanhanger vaak onbeheerd parkeert. Deze houder is gemaakt van verzinkt staal en staat bekend om zijn duurzaamheid en stevige bevestiging.
Iwan
Geplaatst op zondag 20 juni 2021 10:07
Tip voor reserve wiel montage; bij ondermontage dan aan de voorkant en bij voorkeur rechts ( bermzijde ) als je een lekke band bij geladen aanhanger krijgt, dan is er weinig hoogte meer om het reserve wiel te demonteren. De de dissel zijde blijft ruimte of anders met het neuswiel voldoende ruimte te krijgen. Betrefd de kipper is het niet handig om je lading te moeten kiepen om bij je reserve wiel te kunnen komen.