Wat is het laadvermogen van een aanhanger?
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een aanhanger is het laadvermogen. Hiermee kan je namelijk bepalen hoeveel je kan vervoeren. In deze blog gaan wij alle aspecten van het aanhanger laadvermogen af en vertellen wij de regels rondom het laadvermogen.
Wat is het verschil tussen bruto en netto laadvermogen?
Waarschijnlijk heb je het al vaak genoeg voorbij zien komen, het bruto laadvermogen van de aanhanger. Daarnaast heb je ook nog het netto laadvermogen van de aanhanger. Hoe zit het precies, wat is het verschil tussen deze twee laadvermogens? Wij leggen het uit!
- Bruto laadvermogen: Dit is het totale gewicht dat de aanhanger inclusief lading mag wegen. Dit gewicht wordt door de fabrikant bepaald en staat vermeld op het kentekenbewijs van de aanhanger.
- Netto laadvermogen: Dit is het laadvermogen van de aanhanger, oftewel het gewicht dat je daadwerkelijk aan lading mag vervoeren. Dit wordt berekend door het eigen gewicht van de aanhanger (leeggewicht) af te trekken van het bruto laadvermogen.
Mogelijk is dit nog iets te onduidelijk, we leggen het nogmaals uit doormiddel van een voorbeeld:
Een aanhanger met een bruto laadvermogen van 1500 kg en een eigen gewicht van 500 kg heeft een netto laadvermogen van 1000 kg. Dit bereken je dus door: bruto – eigen gewicht = netto!
Welke draagvermogens kunnen wij aanbieden?
Regelgeving laadvermogen van de aanhanger
Er zitten regels aan het laadvermogen van de aanhanger vast. Je kan namelijk niet zomaar met een 3500 kg aanhanger gaan rijden. Ook zitten er bepaalde regels aan het rijden met een ongeremde aanhanger. We laten ze hieronder even zien.
- Als je enkel rijbewijs B hebt, mag het maximum toegestane gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet meer zijn dan 3500 kg. Dit gaat dus om beide bruto laadvermogens!
- Als je rijbewijs B+ hebt, mag je een gecombineerd gewicht tot 4250 kg hebben. Dit gaat wederom om het bruto laadvermogen van de combinatie auto + aanhanger
- Ben je in het bezit van een BE rijbewijs mag het gecombineerd gewicht boven 4250 kg, maar met een aanhanger tot 3500 kg. Meer hierover kan je lezen in onze andere blog!
Welke laadvermogens zijn er?
Aanhangers zijn er in verschillende soorten en maten, en het laadvermogen varieert afhankelijk van het type en gebruik. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende laadvermogens en waar deze aanhangers doorgaans voor worden gebruikt.
- Lichte aanhangers tot 750 kg bruto laadvermogen
- Toepassing: Ideaal voor particulier gebruik, zoals het vervoeren van tuinafval, kleine verhuizingen of lichte bouwmaterialen.
- Voordeel: Voor deze aanhangers is in de meeste gevallen geen apart kenteken nodig en ze vallen binnen de limieten van rijbewijs B. Tenzij het combinatiegewicht overschreden wordt.
- Netto laadvermogen: Meestal tussen 400 en 500 kg, afhankelijk van het eigen gewicht van de aanhanger.
- Middelzware aanhangers met 750 tot 1500 kg bruto laadvermogen
- Toepassing: Geschikt voor zwaardere ladingen, zoals motoren, meubels of middelgrote bouwmaterialen. Worden het meest gebruikt door particulieren of kleine bedrijven die geen zwaardere aanhanger nodig hebben of sporadisch een ritje moeten uitvoeren.
- Voordeel: Vaak zijn dit geremde aanhangwagens. Je hebt mogelijk een apart rijbewijs nodig (B+ of BE), afhankelijk van het combinatiegewicht.
- Netto laadvermogen: Tussen 550 en 1200 kg, afhankelijk van het type aanhanger en het eigen gewicht.
- Zware aanhangers met 1500 tot 3500 kg bruto laadvermogen
- Toepassing: Professioneel gebruik, zoals het vervoeren van bouwmachines, voertuigen of grote hoeveelheden grondstoffen. Ook goed te gebruiken als je regelmatig een rit maakt met lading.
- Voordeel: Vereist een BE-rijbewijs of B+ (code 96) bij hogere combinatiegewichten.
- Netto laadvermogen: Variërend van 1000 tot 3000 kg, afhankelijk van de constructie en het type.
Hoe kies je het juiste laadvermogen?
Bij het kiezen van het laadvermogen van een aanhanger zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:
- Doel van gebruik: Licht gebruik vraagt om een lage capaciteit, terwijl professioneel transport zwaardere aanhangers vereist. Stel altijd de vraag, wat wil ik gaan vervoeren? Hiermee kan je een minimaal laadvermogen bepalen!
- Rijbewijs: Controleer of je met rijbewijs B of een aanvullende categorie (B+ of BE) mag rijden. Dit heeft te maken met de regelgeving die eerder in deze blog aan bod is gekomen.
- Trekkend voertuig: Het maximaal toelaatbare trekgewicht van je auto bepaalt welke aanhangers je mag gebruiken. Dit staat op het kentekenbewijs van de auto, bij een bedrijfsauto staat dit op het conformiteitsbewijs.
Veelvoorkomende laadvermogen opties
Hieronder hebben wij nog een aantal verschillende aanhangers genoteerd en de laadvermogens die daarbij voorkomen.
Type aanhanger | Bruto laadvermogen | Netto laadvermogen |
Kleine bagagewagen | Tot 500 kg | 300-400 kg |
Enkelassige aanhanger | 750 kg | 500-600 kg |
Dubbelassige aanhanger | 1500-2000 kg | 1000-1600 kg |
Autotransporter | 2000-3500 kg | 1500-3000 kg |
Wat zijn de risico’s van het te zwaar beladen van de aanhanger?
Veel mensen denken dat een netto of bruto laadvermogen niet te nauw genomen hoeft te worden, dit is echter wel zo! Het kan namelijk zijn dat als jij een 1500 kg as hebt en je deze laadt tot 1600 kg, dat deze doorzakt of scheurt na één drempeltje. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en ernstige ongelukken. Zorg er dus altijd voor dat je de aanhanger niet gaat overbeladen.