Welke kentekenplaat heeft de aanhanger?
Je hebt ze vast wel eens gezien: aanhangwagens met witte, gele, of zelfs blauwe kentekenplaten. Maar hoe zit het met de wet- en regelgeving? Wanneer heeft een aanhanger nu een eigen kenteken nodig en welke kentekenplaat hoort bij jouw aanhanger of caravan? We leggen de verschillen uit en helpen je de juiste keuze te maken. In de onderstaande video legt Ruben uit wat de verschillen zijn:
Witte kentekenplaat voor lichte aanhangers
Een witte kentekenplaat is toegestaan voor ongeremde aanhangers met een maximaal toegestane massa van 750 kg of lichter. In dit geval hoeft de aanhanger geen eigen kenteken te hebben. In plaats daarvan draag je een witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkende voertuig. Deze kentekenplaat heeft geen EU-symbool en geen NL-teken, en de letters zijn zwart op een witte achtergrond. Voor fietsendragers geldt dezelfde regel. Als een fietsendrager het zicht op de kentekenplaat blokkeert, heb je een witte kentekenplaat nodig met het kenteken van het trekkende voertuig.
Let op: Wissel je vaak van trekkend voertuig? Dan moet je ook de kentekenplaat van de aanhanger aanpassen aan het voertuig waarmee je op dat moment rijdt. Zelfgemaakte kentekenplaten zijn niet toegestaan; de kentekenplaat moet aan de officiële eisen voldoen.
Gele kentekenplaat voor zware, geremde aanhangers
Aanhangers met een bruto laadvermogen van meer dan 750 kg moeten geremd zijn en voorzien zijn van een gele kentekenplaat met een eigen kentekenbewijs. Dit type kentekenplaat ziet eruit zoals dat van een auto: een gele achtergrond met zwarte letters en cijfers. Ook zit er aan de linkerkant een blauw vlak met de letters "NL" en een cirkel van sterren, het symbool van de EU.
Een aanhanger met een eigen kenteken heeft twee grote voordelen:
- Minder diefstalgevoelig: Een aanhanger met een eigen kenteken kan niet zomaar van kenteken wisselen, wat het risico op diefstal vermindert.
- Onafhankelijkheid van het trekkende voertuig: Aangezien de aanhanger een eigen kenteken heeft, maakt het niet uit welk voertuig je gebruikt om de aanhanger te trekken.
Stel, je hebt een onderneming en wilt meerdere medewerkers de geremde aanhanger laten gebruiken. In dit geval kun je de aanhanger laten herkeuren naar 750 kg, zodat de bestuurder geen groot rijbewijs nodig heeft. De aanhanger blijft hierdoor minder diefstalgevoelig en kan worden gebruikt met verschillende trekkende voertuigen.
Blauwe kentekenplaat voor historische aanhangers en caravans
Een blauwe kentekenplaat met witte letters is toegestaan voor aanhangers en caravans die als historische voertuigen worden beschouwd. Dit geldt wanneer de eerste toelating van de aanhanger of het trekkende voertuig vóór 1 januari 1978 plaatsvond. Zelfs een nieuwe aanhanger kan een blauwe kentekenplaat krijgen als het trekkende voertuig ouder is dan 1978 en zelf een blauwe kentekenplaat heeft. Een donkerblauwe kentekenplaat is dus mogelijk:
- Voor een historische aanhanger of caravan van meer dan 750 kg.
- Voor een aanhanger lichter dan 750 kg, mits het trekkende voertuig een historisch voertuig is met een blauwe kentekenplaat.
Wat je moet weten over kentekenoverdracht en regelgeving
Wanneer je een geremde aanhanger met een bruto laadvermogen boven de 750 kg verkoopt, moet het kenteken officieel worden overgeschreven. Dit zorgt ervoor dat het eigendom op de juiste manier wordt overgedragen en draagt bij aan de preventie van diefstal. Een geremde aanhanger zonder kentekenbewijs is namelijk moeilijk verhandelbaar, omdat het eigendom niet rechtsgeldig kan worden overgedragen.
Wil je meer weten over het overschrijven van een aanhanger? Lees dan onze blog!
Welke kentekenplaat heb je nodig?
Het kiezen van de juiste kentekenplaat voor jouw aanhanger of caravan is essentieel om veilig en volgens de regels de weg op te gaan. Of je nu een witte, gele of blauwe kentekenplaat nodig hebt, het juiste type hangt af van het gewicht, de leeftijd van de aanhanger en het trekkende voertuig. De witte kentekenplaat bestel je eenvoudig in onze webshop, vul je kenteken in en wij doen de rest!
merin eggink
Geplaatst op donderdag 12 september 2024 15:36
Ja, de aanhanger moet altijd een kenteken hebben. Een fietsendrager ook bijvoorbeeld.
Toon meer