Hijsbanden kopen
Hijsbanden zijn super handig en eigenlijk onmisbaar wanneer je lading veilig wilt transporteren. Hijsbanden worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld zware balen, pallets of andere zware voorwerpen op te tillen en te verplaatsen. Wij hebben een groot assortiment van verschillende hijsbanden. Op alle hijsbanden staat vermeld hoeveel gewicht die maximaal mag heffen. Dit kan je ook vaak herkennen aan de kleur van de hijsbanden. Zo kunnen paarse hijsbanden tot 1000 kg hijsen, groene hijsbanden tot 2000 kg en een gele band tot wel 3000 kg etc. Heb je vragen over ons assortiment spanbanden of hijsbanden? Of weet je niet zeker welke hijsband geschikt is voor jouw doeleinden? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag met het adviseren en kiezen om de juiste hijsband kopen. Zie je een gewenste maat er niet tussen staan? Neem dan ook gerust contact met ons op.
Al onze hijsbanden zijn in overeenstemming met het EN 1492-2 certificaat
Waar moet je opletten bij hijsbanden kopen?
Om te bepalen welke band geschikt is voor jouw toepassing, is het belangrijk om te achterhalen hoeveel hijslast/gewicht je nodig hebt. We raden je aan om dit nogal ruim te nemen. Je wilt natuurlijk niet dat je te weinig hebt, waardoor er ongelukken kunnen ontstaan.
Dit zijn de belangrijkste punten waarop je moet letten bij de aankoop van hijsbanden:
- hijslast – houd het gewicht van de last ruim aan bij het hijsband kopen.
- werklast – kies altijd hijsbanden of stroppen waarvan het veilig hefvermogen hoger is dan de te hijsen last
- hoek- houd goed rekening met de manier van hijsen (aantal banden en de hoek). Probeer in ieder geval een hoek aan te houden van 90°. Zorg ervoor dat je nooit over de 120° uitkomt! Hoe hoger de hoek, hoe sterker de band moet zijn.
Voor het kiezen van de juiste hijsband wordt de lastfactor gebruikt. Hiermee wordt de werklast van één hijsband vermenigvuldigd om zo de totale werklast van de band te bepalen. Bij hijsbanden kopen met 4 banden worden 1 of 2 banden vaak alleen voor evenwicht gebruikt. Om de berekening te maken moet je dus de grootste hoek tussen twee tegenovergestelde banden worden genomen. Al onze hijsbanden zijn voorzien van het EN 1492-2 certificaat. Dit betekent dat de banden voldoen aan de eisen betreft de veiligheid, inclusief methoden voor het bepalen van de werklast en het beproeven, van ronde hijsbanden met 2, 3 of 4 parten, met of zonder aansluitmiddelen, gemaakt van polyamide, polyester en polypropeen.
Hoe onderhoud je een hijsband?
Een hijsband heeft soms aardig wat te verduren. Reden genoeg ook om deze regelmatig te inspecteren op eventuele vormen van slijtage. Als je dit niet doet vergroot je de kans op een ongeluk, en dit wil je natuurlijk altijd zoveel mogelijk voorkomen. Check bijvoorbeeld of de keuringssticker, label of de kleurcode er nog op zit. Kijk of het label nog duidelijk leesbaar is en of je de maximale draaglast nog kunt lezen. Controleer ook op insnijdingen van het weefsel en stiksel, of aan de lus zelf. Daarnaast kan een hijsband ook beschadigd raken door bijvoorbeeld cement en vet. Is je huidige hijsband versleten? Of vertrouw je het niet meer helemaal? Dan doe je er goed aan de hijsband te vervangen. Better safe than sorry!